Jumaat, 7 Januari 2011

SEJARAH UKIRAN KAYU

       Seni ukiran kayu adalah seni kraftangan yang telah lama wujud di kalangan masyarakat di Kepulauan Nusantara. Seni ukiran yang dipersembahkan melalui bahan kayu ini sama seperti seni ukiran yang lain cuma berbeza dari segi cara dan teknik pengukirannya. Seni ini begitu berkembang luas di Malaysia dan Indonesia, kedua-dua buah negara ini merupakan negara yang mempunyai hasil kayu-kayan yang banyak di mana terdapat kira-kira 3000 spesis kayu-kayan. Di samping itu juga, kayu adalah bahan alam yang sangat sesuai untuk diukir dan boleh dipelbagaikan kegunaannya. Dalam blog ini, fokus akan ditumpukan kepada seni ukiran masyarakat Melayu.
       Ukiran kayu merupakan hasil seni rupa tradisi Melayu yang terulung iaitu sejak dari 500 tahun dahulu.Ianya juga terkenal dengan keunikan, kelembutan, dan kehalusan bentuknya.Ini dapt dilihat pada ukiran- ukiran yang terdapat di istana dan rumah- rumah kediaman masyarakat Melayu dahulu kala. Justeru itu, keindahan dan keunikan warisan bangsa yang bernilai ini mesti dipelihara dan dipertahankan.
Definisi ukiran kayu
       Menurut istilah dewan bahasa: Seni ukiran merupakan satu proses menorah, menggores, dan memahat dengan menggunakan pahat untuk membuat reka bentuk pada kayu atau barang perhiasan dan lain-lain.
Kesimpulannya, ukiran kayu adalah kerja mengukir atau menggores kayu mengikut reka corak yang tertentu dengan menggunakan alatan seperti pahat, pisau, dan sebagainya.
        Usaha kerja mengukir merupakan satu cara penghayatan, penyataan seni emosi pengukir dan daya cipta dalam bentuk tampak terhadap beraneka benda serta berfungsi terhadap penggunaannya pada masyarakat. Tekniknya paling bebas dan tidak tertakluk kepada seni bina. Walaubagaimanapun, tidak boleh berdiri dengan sendiri tanpa pertolongannya kerana ianya penyokong kepada rupa ukiran tersebut.

0 comments:

Catat Ulasan